ТАЮ джелатерія

Локація: Пушкінська 5, Одеса, Україна
Площа: 74 кв.м.
Фотографії: Євген Карєв
Концепція, неймінг, айдентика: Worth.agency
Дизайн освітлення:  Василь ГрублякІванна Гайдаржи
Рік: 2022
 
Наш останній проєкт в Одесі перед початком війни.
 
Ми ледве встигли зробити фото, як 24 лютого почалася війна в Україні.
Джелатерія працювала в Одесі пару тижнів і вимушена була зачинитись та забити вікна дошками. Ми довго не знали, чи відкриється вона знову. 

«ТАЮ» перекладається як «тану», а в меню лише морозиво та соки.
Ми довго шукали просте рішення, прості матеріали та одну чітку ідею, яка створила б і об’єднала весь інтер’єр. 
 
Назва та саме морозиво дали нам ідею. Тане морозиво, тане архітектура класицизму і своєю масивною декоративною стелею перетікає в плавні вигини металевих стін. 
У той час як класична архітектура підкоряється суворим правилам і ритмам, сучасна нелінійна архітектура і метамодерністський дизайн позбавлені жорстких правил і більш сміливі у використанні матеріалів і рішень.
 
У певному сенсі морозиво стало сполучною ланкою між епохами дизайну та архітектури.
Кафе двоповерхове, поверхом нижче розташована кухня. Завдяки цьому ми були більш вільними від технічних обмежень кухні, і вся увага була прикута до зали.

Власники кафе або ресторанів часто ставлять за головну мету, розставити якомога більше столиків для відвідувачів. Часто це погано позначається на інтер'єрі.
 
Нам пощастило з нашим клієнтом, ми змогли залишити в інтер'єрі просто порожній простір і повітря, який так необхідний для сприйняття простору.

Джелатерія знаходиться в старовинній історичній будівлі, яка сильно вплинула на дизайн і технічні рішення. Неможливо проектувати, не звертаючи уваги на контекст. Нам дали готові, декоровані стелі. Ми вирішили зберегти їх, і вони стали частиною загальної концепції.

Вікна в будівлі не відчинялися, а велика, гарно оздоблена стеля не дозволяла себе псувати виглядом вентиляційних каналів. Це втратило б елегантність і витонченість дизайну.
Тому ми розмістили припливно-витяжні отвори за металевими хвилями на стіні. 
 
Зверху між стіною і хвилею є решітки, і їх не видно. Решітки, які забирають повітря, розташовані внизу вздовж підлоги. ​​​​​​

Ті, хто працював у старих будинках, знають, що майже завжди існують обмеження, пов’язані зі старими дерев’яними підлогами. Через це будь-яке підлогове покриття, крім паркету, може потріскатися. Ми обрали мікроцемент, тому що це легке покриття, яке не тисне на підлогу. А єдина поверхня підлоги без стиків дозволила перемістити весь фокус уваги відвідувача на стіни та стелю.

У нас був дуже обмежений час. Як зазвичай буває з торговими закладами, коли треба платити за оренду і швидко відкриватися. Тому ми хотіли знайти єдине рішення для всього дизайну, щоб реалізувати інтер’єр у співпраці з якомога меншою кількістю підрядників.
 
Тому інтер'єрне рішення з однієї суцільної металевої хвилі повинно було вирішити не тільки естетичну сторону, а й скоротити терміни інтер'єру. 

Великою знахідкою і частиною виклику для нас стала дуже багато прикрашена традиційна стеля, яку ми отримали вже готовою. Нашій студії не властиві проекти в такому стилі, ми любимо працювати з сучасним дизайном. Тому необхідно було зробити так, щоб стеля не просто залишилася, а стала частиною концепції. Стеля є сполучною ланкою між інтер'єром і будинком та його історією.

Місця у нас було небагато, і потрібно було знайти місце, щоб встановити санвузол, залишаючи широкі проходи. Тому ми використали класичне рішення з великою кількістю дзеркал. Коли одна стіна дзеркальна, а інша складається зі світлового панно, втрачається розуміння простору, і воно стає цікавішим.

Ми хотіли, щоб люди з перших кроків відчули, як їх захоплює і плавно несе за собою новий простір, тому ми зробили інсталяцію світла на вході, яка своїм потужним ефектом реконструює людину з вулиці. 

Одним із основних кольорів концепту є фіолетовий. Саме цим кольором підсвічується логотип в інтер'єрі, і вся кімната, завдяки багатокартковому відблиску фіолетового, змінює свій вигляд.
 
Увечері, вимкнувши бра, ви можете освітлити інтер'єр однією вивіскою і повністю змінити настрій кафе.
 
У санвузлі ми продовжили ідею мінімалізму, весь інтер'єр - метал, світлі панелі і яскраво-блакитна підлога.

Ми самі розробили та виготовили світильники для цього проекту, оскільки не змогли знайти жодного, що відповідав би концепції дизайну. І хоча розробка прототипу зазвичай займає близько шести місяців, тут ми змогли створити та виготовити все лише за пару місяців.

Сподіваємося, що війна в нашій країні скоро закінчиться і ми зможемо створювати нові проєкти.

ДАВАЙ ПОГОВОРИМО!

mail@sivak-partners.com
+380 (63) 343 74 89